Monday, October 13, 2008

SeHari Sebelum Rayer!!

Meh nak citerkan tentang Hari Rayer yang xsempat aku storykan lagi.. Raya aku tahun ni.. macam biasa jer.. tapi kan rasanya waktu tu cepat sangat berlalu.. kejap jer.. xmacam rayer tahun dulu2.. agaknya macam tu lah pemikiran orang yang dah meningkat usia cam aku ni.. hak33.. sehari sebelum rayer.. aku dah create tradition family iaitu memasak ketupat & rendang untuk santapan aku dan family aku untuk Hari Raya.. Aku & Family aku je ker<-- leh la kalo nk kasik tetamu.. tp kalo tetamu tu dtg first rayer je la.. sebabnya raya ke-2.. ketupat pun dah habis.. he33.. owh! tradisi mesti dikekalkan.. kan!! kalo tak kita kekalkan tradisi ini siapa lagi.. meh aku titipkan resepi keluarga "ketupat pulut" aku dalam tujuan memperkenalkan tradisi Melayu kepada semua.. resepi ni resepi babah aku.. yang mcm pernah aku storykan dulu..


Rujuk pic. 1 : Rajin-rajinkan la basuh beras pulut malam sebelum hari masak ketupat.. beras yang dibasuh perlu ditos supaya kering dan seroi <-- bahasa mane ntah! kalo xpaham p cari kamus.. Kalau basuh pagi2.. petang baru kering.. nanti sampai ke pagi raya baru masak kan.. kang xdapat nak rehat pulak.


Rujul pic.5 : Ni lah yang paling mencabar sekali.. sebabnyer kalau santannyer lebih.. nanti pulut akan lembik.. jadi cara memasukkan santan kenala slow & steady.. ketupat tu biar hapus tak hapus jer dengan permukaan santan..

Sebenarnyer aku nak tangkap pic. lagi.. tapi bateri handphone dah kong da..
jadi selamat mencuba resipi ini yer..
rendang?? ala masak rendang cam bese la.. senang jer..

0 kata hati sahabat:

.